Muzej nauke u Švedskoj koji koristi energiju proizvedenu biciklima

Danska arhitektonska firma COBE je otkrila projekat novog muzeja nauke u Švedskoj, u gradu Lundu koji će crpiti energiju iz solarnih panela sa krova i bicikala koji će se takođe nalaziti na krovu. Posjetioci muzeja će biti pozvani da na krovu okreću pedale koje će generisati energiju za potrebe muzeja. Konstrukcija muzeja je pretežno napravljena od unakrsno lameliranog drveta CLT-a (Cross laminated timber). Ekološka zgrada će biti primjer održive gradnje i još više utvrditi internacionalnu poziciju Lunda kao naučnog grada.

Dizajn muzeja firme COBE je bio pobjednički na internacionalnom konkursu. Muzej će se nalaziti u srcu novog urbanog kvarta Science Villa Scandinavia. Biće sagrađen između dvije visoko tehnološke institucije ESS (European Spallation Source) i MAX IV koje se bave naprednim proučavanjem neutrona i rendgenskih zraka.

Izvor: COBE

Muzej ima površinu od 3500 m² i njegova dva sprata sadrže izložbene sale, galeriju, recepciju, radionice, prodavnicu, restoran, kancelarije i auditorijum. Na konkavnom krovu će se nalaziti platforma i pješačka zona. Krov ima 1600 m² i ima solarne panele i bicikle koji generišu dovoljno energije za potrebe muzeja. U srcu muzeja će biti veliki atrijum koji će biti ispunjen drvećem i služiti kao rezervoar za vodu i prekomjernu kišnicu. Planirano je da muzej bude završen do kraja 2024 godine.

Izvor: COBE
Izvor: COBE

Leave A Comment