Štala zakonom zaštićena

Arhitektonski studio sa sjedištem u Zürichu Camponovo Baumgartner Architekten je 2012.godine obnovio staru štalu u Reckingenu, gradiću u planinskoj dolini na jugu Švajcarske. Ova 100 godina stara građevina – zakonom zaštićeni objekat – pretvorena je u vikendicu bez narušavanja izvorne fasade. Strukturno, svaka od dvije izvorne jedinice štale ima tradicionalni raspored: donji sprat koji se prije koristio za smještaj životinja, i gornji, potkrovlje, koji se ranije koristio za odlaganje sijena.

Arhitekti su zadržali ovu strukturnu podjelu, a vikendicu su zamislili kao zgradu unutar potkrovlja sa sijenom. Unutrašnji zidovi su odvojeni od vanjske ljuske, razvijajući dvije negrijane niše, po jednu u pokazujući izvornu visinu i drvenu strukturu orginalnog prostora.

Jedna od tih niša zamišljena je kao ulazni prostor, dok se druga nalazi ispred dnevnog boravka i može se koristiti kao lođa. Unutrašnji zidovi su ostakljeni, a vanjske stepenice, koje su prije služile za povezivanje ambara i štale sada služe kao ulazne stepenice za kuću.

Glavni, valoviti životni prostor vodi u male privatne sobe. Spiralno stepenište uzdiže se kroz sobe različitih veličina, visine i orijentacije, povezujući dva sprata. Preko niza unutrašnjih prozora stvara se takođe niz veza između dva sprata, a ormari i dimnjak integrisani su u zidove.

Vikendica je u potpunosti od drvne građe. Pod je izrađen od domaćeg ariša, dok se zidovi i stropovi od breze, oboje u kontrastu s izvornim, tamnim drvetom glavne fasade. Krov je nanovo pokriven šindrom od ariša, a sve površine su neobrađene i izložene prirodnom propadanju.


Foto: Jose Hevia

Leave A Comment